Lapsen kurkunpääntulehdus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (5)

Lapsen kurkunpääntulehdus

Päivitetty: 20.09.2018

Nielun alapuolella sijaitseva kurkunpää toimii henkitorven ja ruokatorven yhtymäkohtana. Kurkunpääntulehdus eli laryngiitti tarkoittaa tämän alueen ärtymystilaa, jolloin äänihuulet, henkitorven ylin osa sekä kurkunkansi tulehtuvat. Tulehduksen aiheuttaa aina virus, yleisimmin parainfluenssavirus. Kurkunpääntulehdus on yleinen vaiva 0,5–2-vuotiailla lapsilla.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Useimmiten kurkunpääntulehdus on lievä eikä suurempaa hengitysvaikeutta ole. Tällöin vaivaa voi turvallisesti hoitaa itsehoidolla kotioloissa.

Kiireellinen

Mikäli lapselle ilmaantuu hengitysvaikeutta, joka ei hetkessä rauhoitu, on hyvä hakeutua välittömästi lääkärin arvioon.

Kurkunpääntulehduksen oireet ja tutkiminen

Lapsen kurkunpääntulehdus eli laryngiitti alkaa usein äkillisesti, esim. yön aikana. Tyypillisin oire on kuiva ja kumea, ”hakkaava” tai ”haukkuva” yskä. Muina oireina esiintyy äänen käheyttä (jopa äänen menetystä) sekä sisäänhengittämisen vaikeutta. Hengitys voi myös vinkua tai rohista. Useimmilla lapsilla oireilu on lievää eikä vaikeutunutta sisäänhengitystä ole lainkaan. Jos hengittäminen muuttuu vaikeaksi, on hyvä hakeutua lääkäriin välittömästi.

Lapsen kurkunpääntulehdus on yleensä helppo tunnistaa kumeasta yskästä. Vaivan tarkempi tutkiminen edellyttää kuitenkin käyntiä yleislääkärin, lastenlääkärin tai KNK-lääkärin vastaanotolla. Perustutkimuksiin kuuluvat sydämen ja keuhkojen kuuntelu sekä nielun tutkiminen. Lääkäri arvioi myös mahdollista hengitysvaikeutta havainnoimalla lapsen hengityslihasten käyttöä. Yleensä kurkunpääntulehduksen toteamiseen ei käytetä verikokeita tai kuvantamistutkimuksia.

Kurkunpääntulehduksen eli laryngiitin kotihoito

Usein kurkunpääntulehdus on lievä ja hoito kotona riittää. Lämpimän vesihöyryn hengittäminen voi helpottaa lapsen oloa ja hengittämistä. Myös raikas ulkoilma (esimerkiksi ulkoportailla tai parvekkeella) voi auttaa. Lapsen ja vanhempien hätääntyminen voi pahentaa hengitysvaikeutta, joten tilanteen rauhoittaminen on hyväksi. Mahdollista kuumetta voi turvallisesti alentaa apteekeista saatavalla kuumelääkkeellä, kuten parasetamolilla.

Jos lievää hengitysvaikeutta ilmaantuu, on paras asento lapselle istuma-asento vanhemman sylissä. Mikäli hengitysvaikeus ei tällä helpota, on hyvä hakeutua päivystävän lääkärin puoleen.

Kurkunpääntulehduksen eli laryngiitin asiantuntijahoito

Koska kurkunpääntulehduksen aiheuttaa virus, ei antibioottihoidosta ole hyötyä. Lääkäri voi tarvittaessa käyttää kortisonia (tabletteina tai hengitettynä) sekä höyrynä hengitettävää adrenaliinia oireiden lievitykseen. Mikäli näistä ei ole apua, voidaan lapsi siirtää sairaalapäivystykseen hoidettavaksi. Tämä on kuitenkin tarpeen melko harvoin.

Kurkunpääntulehduksen eli laryngiitin ehkäisy

Kurkunpääntulehdusta eli laryngiittia ei ole mahdollista ennaltaehkäistä. Yleisimmillään vaiva on syksyisin ja talvisin. Sitä saattaa esiintyä myös epidemioina esimerkiksi päiväkodeissa.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit